PREZENTACIJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA NA 16. OBRTNIČKOM I GOSPODARSKOM SAJMU U KRIŽEVCIMA - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Učenici strukovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije kroz tri dana sajma prezentirali su svoja znanja i vještine u zanimanjima za koja se školuju.
Već tradicionalno, ravnatelji i profesori stručnih predmeta te voditelji praktične nastave u organizaciji Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije sudjeluju u prezentaciji obrtničkih zanimanja s ciljem animiranja učenika sedmih i osmih razreda za upise u ova zanimanja.
Učenici srednje škole “Ivan Seljanec” predstavili su zanimanja krojač, kuhar, konobar, strojobravar i zidar. Krojači su pokazali umijeće u izradi odjevnih predmeta, učenici 3. razreda za zanimanje zidar dokazali svoju vještinu zidanja vanjskih zidova. Konobari i kuhari pripremali su specijalitete talijanske i mediteranske kuhinje, razne napitke i koktele pod vodstvom svojih stručnih učitelja, te ih posluživali posjetiteljima na svom izložbenom prostoru.
Strukovna škola Đurđevac predstavila se sa zanimanjima frizer i kozmetičar. Učenice su prezentirale svoja znanja i vještine u oblikovanju ekstravagantnih frizura i umijeće oslikavanja lica i noktiju te demonstrirale specijalne efekte filmske šminke.
Iz Obrtničke škole Koprivnica na prezentaciji su sudjelovali učenici koji se školuju za zanimanja stolar i soboslikar-ličilac. Stolari su izrađivali klupice i daske za rezanje,a naglasak prezentacije bio je na vještini ruku, brzini i preciznosti u izrađivanju ovakvih proizvoda.
U petak, prvog dana sajma, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije organizirala ja posjet učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja županije. Sajam je posjetilo oko 500 učenika osnovnih škola koji su pred upisima u srednje škole. Učenicima su prezentirana obrtnička zanimanja koja se često smatraju manje atraktivna, no naglasak je stavljen na prednosti koje se pružaju po završetku školovanja odnosno mogućnostima daljnjeg obrazovanja. U ranijim analizama upisa pokazalo se da roditelji i učenici imaju predrasude zbog nemogućnosti vertikalne prohodnosti obrazovanja. Usvajanje i provedba novog Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, posebice priznavanje neformalnog i informalnog učenja, omogućit će uklanjanje navedenih poteškoća te dodatno potaknuti osnovnoškolce na upis u obrtnička zanimanja.
Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je za učenike osnovnih škola osigurala prijevoz autobusom, posjet Gradskom muzeju Križevci te sendvič i sok za svakog učenika.


Natrag
scroll to top