SJEDNICA CEHA PRIJEVOZNIKA OBRTNIČKA KOMORA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE I STRUKOVNE GRUPE PRIJEVOZNIKA HGK ŽUPANIJSKE KOMORE KOPRIVNICA - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Ceh prijevoznika Obrtničke komore Koprivničko - križevačke županije i Strukovna grupa prijevoznika HGK Županijske komore Koprivnica,u utorak 11. lipnja 2014. godine održali su radni sastanak u prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Na sastanku je razmatrana problematika vezana uz obavljanje prijevozničke djelatnosti s posebnim naglaskom na nedovoljnu konkurentnost naših prijevoznika u odnosu na prijevoznike iz susjednih zemalja. Razmatran je Prijedlog pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila temeljem kojeg bi poskupila naknada za ceste koja bi i ovako nepovoljan položaj prijevoznika rezultirala dodatnim smanjivanjem konkurentnosti naših prijevoznika. Isto tako, raspravljalo se o obvezi plaćanja RTV pretplate za radio prijemnike u vozilima što izaziva revolt prijevoznika, smatra se novim parafiskalnim nametom te povećava troškove poslovanja prijevoznika.

Uvjeti u kojima djeluju hrvatski prijevoznici ocijenjeni su izuzetno teškim i neodrživim. Posebno je iskazano nezadovoljstvo odnosom resornog ministarstva i Vlade Republike Hrvatske prema prijevoznicima. Dosadašnji brojni pokušaji prijevoznika udruženih u Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori da se smanje davanja prilikom registracije (koja su i do tri puta veća nego u susjednim zemljama), da se ne uvode nova opterećenja i da se tržište uredi na kvalitetniji način nisu urodila nikakvim plodom. Prijevoznici pomalo gube nadu da je bilo što moguće promijeniti i smatraju da nema sluha da se poboljša poduzetnička klima koja je trenutno ispod svake razine.

U svezi s navedenim, traži se od Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore da podrže slijedeće zaključke i proslijede ih nadležnom Ministarstvu:

1. Predlaže se da se smanje davanja prilikom registracije vozila na razinu davanja koja su u susjednim državama.
2. Prijevoznici traže da se onemogući donošenje novog Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila u Prijedlogu koji je dostavljen, jer će, u protivnom, biti prisiljeni registrirati svoju djelatnost i vozila u okolnim zemljama što će prouzročiti brojne negativne posljedice po zaposlenost i prihode Državnog proračuna.
3. Predlaže se da registrirani prijevoznici ne plaćaju RTV pretplatu za radio prijemnike u vozilima zbog toga što se to nikako ne može smatrati javnim reproduciranjem radio i TV programa, a navedena obveza se isto tako može smatrati novim fiskalnim nametom
4. U slučaju neprihvaćanja prethodna tri prijedloga prijevoznici su spremni na sve dopuštene aktivnosti kako bi se izborili za uvjete koji im omogućavaju normalne uvjete poslovanja i ravnopravnu tržišnu utakmicu (čak i prosvjede, a otvara se mogućnost i registracije u susjednim zemljama)


Natrag
scroll to top