STRUČNJACI IZ NORVEŠKE ODRŽALI EDUKACIJU ZA OBRTNIKE I PODUZETNIKE O PRIMJENI BIOMASE - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

U prostorima Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije u četvrtak 23. veljače održana je edukacija za obrtnike i poduzetnike s temom primjene biomase.


Tri predstavnika norveške tvrtke Energigarden – Energy farm posjetila su Koprivničko-križevačku županiju u organizaciji Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, a u sklopu provedbe bilateralne aktivnosti „Biomasa za instalatere“.


Norveški partneri posjetili su postrojenja Bioplinare d.o.o. u Sv. Petru Orehovcu i Gregurovcu te se upoznali s postupkom proizvodnje električne energije iz biomase u ovim pogonima. Nakon posjete u prostorima Obrtničke komore održana je edukacija o biomasi za obrtnike i poduzetnike iz naše i susjednih županija. Pozivu Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije na edukaciju odazvali su se i predstavnici obrtničkih komora iz Međimurske i Virovitičko-podravske županije zajedno s nekoliko svojih obrtnika instalatera.


Na samom početku edukacije prisutne su pozdravili predsjednik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Zvonko Pecikozić i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a tajnik Komore Božo Barać rekao je nekoliko riječi o samoj bilateralnoj aktivnosti „Biomasa za instalatere“.


Stručni dio skupa započeo je Branko Pleadin, predavač Obrtničkog učilišta Pouka koji se osvrnuo na iskustva sa studijskog putovanja u Norvešku, prve aktivnosti ove bilateralne suradnje. Prisutnim obrtnicima i poduzetnicima ukratko je prezentirao iskustva Norvežana na području korištenja biomase koja je imao prilike vidjeti tijekom studijskog putovanja.


Nakon uvodnog predavanja predstavnik norveškog partnera Martin Solli ispričao je sudionicima nešto općenito o proizvodnji energije iz biomase te kako se to radi u Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama. Završno izlaganje bilo je također od strane norveškog partnera. Ove Munthe Kaas prezentirao je prisutnim instalaterima sam postupak instalacije jednog postrojenja na biomasu.


Svim prisutnima podijeljena je i brošura „Biomasa – primjena u sustavima grijanja i pripreme potrošne tople vode“ koju je izradio g. Pleadin na temelju iskustava stečenih u Norveškoj.


Nakon odrađenih prezentacija norveški partneri posjetili su još jedno postrojenje na biomasu, bioelektranu poduzeća Matvej d.o.o. u Virju.


Ova edukacija bila je završna aktivnost bilateralne suradnje koju je u posljednjih 6 mjeseci provodila Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije u suradnji s norveškim partnerom poduzećem Energigarden – Energy Farm. Zaključeno je da je provedba ove i sličnih aktivnosti na području korištenja obnovljivih izvora energije vrlo bitna za razvijanje svijesti stanovništva Republike Hrvatske o potrebi prelaska na iskorištavanje alternativnih oblika energije te da će se suradnja između Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i njenih članova te tvrtke Energigarden svakako nastaviti i u budućnosti na nekim drugim projektima.


Natrag
scroll to top