U utorak, 30. studenoga 2021. godine u Križevcima je održan radni sastanak s ravnateljima osnovnih škola s područja Grada Kr" />
ODRŽAN RADNI SASTANAK NA TEMU UPISA UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

U utorak, 30. studenoga 2021. godine u Križevcima je održan radni sastanak s ravnateljima osnovnih škola s područja Grada Križevaca i okolnih općina.

Sastanku su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, ravnatelji osnovnih škola s područja grada Križevaca i okolnih općina, predstavnici Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije na čelu s tajnikom Božom Baraćem, predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica na čelu s predsjednikom Krunoslavom Viteljom, predstojnica HZZ Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, predsjednik Uprave Radnika d.d. Mirko Habijanec i tajnik Uprave Radnika d.d. Darko Jambreković.

Tema održanog sastanka bila je poticanje učenika osnovnih škola na obrazovanje u strukovnim zanimanjima i njihovim upoznavanjem s prednostima takvog izbora.

Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca, istaknuo je kako je važno učenicima i njihovim roditeljima približiti i predstaviti zanimanja koja su nužna za naše tržište rada.

Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, naveo je niz problema s kojima se susreće sustav strukovnog obrazovanja, a kao jedan od važnih problema istaknuo je problem s popunjavanjem mjesta u školama. Također, naglasio je kako je potrebno mijenjati percepciju djece i roditelja što se tiče obrtničkih zanimanja.

Vesna Kuterovac, predstojnica HZZ PU Križevci, istaknula je kako je na tržištu prisutan manjak radne snage u većini trogodišnjih zanimanja i kako to poslodavcima predstavlja veliki problem. Ravnatelji osnovnih škola iskazali su interes za poboljšanjem načina promocije upisa u strukovna zanimanja, ali su istaknuli kako je promociju potrebno provoditi kroz cijelu školsku godinu kada učenici razmišljaju o upisu u različita zanimanja i nastavku svog školovanja.

Krunoslav Vitelj, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica, istaknuo je kako je na prezentacije upisa u strukovna zanimanja, osim učenika, potrebno pozvati i njihove roditelje s obzirom da i oni imaju velik utjecaj na odluku koju donose učenici o nastavku svog školovanja.

Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, predložio je da se prezentacija upisa u strukovna zanimanja održi pedagozima i razrednicima u osnovnim školama koji bi dobivene informacije mogli prezentirati učenicima i njihovim roditeljima.

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika d.d., kao predstavnik gospodarstva je naglasio kako je potrebno povezati školstvo, tržište rada i gospodarstvo kako bi se djeca upisivala u ona zanimanja za koja postoje konkretne potrebe na tržištu rada.

Na sastanku je zaključeno kako je potrebno poboljšati promociju upisa u strukovna i deficitarna zanimanja. S obzirom da na tržištu rada nedostaje određenih zanimanja, svi sudionici sastanka složili su se kako je potrebno da se profesionalna orijentacija i rad sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama dodatno potakne i intenzivira što ranije u školskoj godini.
Natrag
scroll to top