U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine u Splitu je po prvi puta održan Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore. Forum je o" />
ODRŽAN PRVI FORUM SEKCIJE CVJEĆARA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine u Splitu je po prvi puta održan Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore. Forum je održan u okviru 45. Praznika cvijeća.

U prvom dijelu Foruma održana je radionica „Proljeće na Mediteranu“ na kojoj je poljski dizajner cvijeća Tomas Max Kuchzynsky predstavio najnovije trendove u struci, dok je drugi dio Foruma, panel rasprava „Aktualna situacija u cvjećarskoj struci“, bio prilika za međusobnu interakciju, razmjenu informacija i iskustava u svakodnevnom  poslovanju.

Predstavnici Državnog inspektorata, veletrgovine repromaterijala, proizvođača cvijeća, Europske asocijacije cvjećara te Sekcije cvjećara HOK-a raspravljali su o najznačajnijim problemima s kojima se obrtnice i obrtnici cvjećarske struke susreću u svakodnevnom poslovanju. Naglasak je stavljen na nelojalnu konkurenciju i rad na crno koji je širenjem društvenih mreža posebno pogodio cvjećarsku struku što dodatno otežava poslovanje registriranih cvjećara koji u svoju cijenu moraju ukalkulirati i jednu od najviših stopa PDV-a u Europi.

Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore sudjelovala je na panel raspravi „Aktualna situacija u cvjećarskoj struci”, a tom je prilikom naglasila kako posao cvjećara nije nimalo lak ni jednostavan, ali je najljepši posao na svijetu. Također, naglasila je kako u cvjećarskoj struci postoje brojni problemi – od aktualne pandemije korona virusa koja je utjecala na poslovanje cvjećara, inflacije do nekvalificirane radne snage, sive ekonomije i obavljanja neregistriranih djelatnosti.

Nikša Sirotković, predstavnik Državnog inspektorata, voditelj službe nadzora neregistriranog obavljanja trgovine u Područnom uredu Split naglasio je da su taj problem prepoznali kao ključan što potvrđuje i formiranje Samostalne službe Odjela neregistrirane djelatnosti koja se bavi isključivo sankcioniranjem rada na crno.

Zaključeno je kako je prvi Forum Sekcije cvjećara HOK-a pokazao da su potrebne ovakve sadržajne rasprave na kojima se traže konkretna rješenja za uklanjanje svih prepreka na koje cvjećari nailaze u svom poslovanju.
Natrag
scroll to top