PREMINUO LEGENDARNI KOPRIVNIČKI BRIJAČ JOSIP MERIĆ - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Jučer nas je u 93. godini života napustila naša obrtnička legenda, brijač Josip Merić. Josip je rođen 13. ožujka 1931. godine u Koprivnici.

Brijački zanat počeo je učiti 1944. godine, nakon što je prekinuto školovanje u gimnaziji, a kako je njegov brat Stjepan u to vrijeme vodio brijačnicu Pinco, i on se zaposlio tamo. Tamo su radili nekoliko mjeseci, a potom su se zaposlili kod Josipa Cankija koji je imao brijačnicu na prostoru današnje knjižnice. Za njega su radili do 60-ih godina, a tada su preuzeli njegovu radnju i u tom prostoru se zadržali još 10-ak godina.

Kasnije su preselili na Zrinski trg 1. Josip je svoju radnju otvorio 15. veljače 1969. godine te je ista radila sve do 30. travnja 2001. godine. Bio je poznat po svojoj vještini i profesionalnosti, ali i po svom šarmantnom i duhovitom karakteru te po tome što je svojim klijentima pričao anegdote i viceve, a često je znao i zapjevati. Uvijek je bio aktivan u društvenom životu Koprivnice. Bio je član brojnih udruga, a posebno je bio vezan uz NK Slaven Belupo, za koji je godinama navijao. Kroz njegove ruke prošli su brojni gradonačelnici, doktori, profesori, naivni umjetnici poput Ivana i Josipa Generalića i mnogi drugi ugledni građani.

U svojoj knjizi "Koprivničke pričice iz brijačnice" prisjetio se najljepših i najtežih trenutaka svojeg rada. Josip je bio čovjek koji je ostavio dubok trag u povijesti Koprivnice. Njegova vještina, profesionalnost i šarm učinili su ga legendom koprivničkog brijačkog zanata. Bio je čovjek koji je živio punim plućima i uživao u životu, omiljen među svojim klijentima i prijateljima, a njegov odlazak je velik gubitak za sve nas. Neka mu je laka podravska gruda.
Natrag
scroll to top