UPOZORENJE OBRTNICIMA - OPREZNO S POSLOVNIM REGISTRIMA I ADRESARIMA ZA OBJAVU PODATAKA - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Ovih dana ponovno su primijećene učestale e-mail poruke i dostave različitih poziva obrtnicima za upis podataka obrta u „registre“, a radi se zapravo o komercijalnim poslovnim adresarima.

Molimo obratite pažnju da se ne radi o obvezi nego o ponudi. Nemate nikakvu obvezu prihvatiti ponuđeno niti objavljivati svoje podatke.

Također, nema propisa koji bi Vas na to obvezao jer se sve obvezne pristojbe kod otvaranja obrta moraju uplatiti prije upisa u Obrtni registar. Skrećemo pažnju da potpisom i ovjerom ponude, jednako kao i uplatom traženog iznosa, dajete izjavu volje o prihvaćanju ponude i narudžbe za uvrštavanje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima. Stoga ne potpisujte i ne šaljite dobiveni obrazac natrag pošiljatelju ako niste sigurni da želite naručiti objavu vaših podataka u ponuđenom adresaru i za to platiti traženu cijenu.

U većini slučajeva naziv može biti zbunjujući te navesti na zaključak da se radi o nekom službenom i obveznom registru („e-registar“) odnosno obvezi pribavljanja međunarodnog poreznog broja, iako se zapravo radi o komercijalnom adresaru za marketinške svrhe. U slučaju nepotpunog razumijevanja ponude i onoga što Vam se nudi, osobito na nekom stranom jeziku, budite dodatno oprezni. Obratite se nekoj stručnoj osobi za pomoć, a na raspolaganju smo Vam i u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije na broj 048/624-476 ili putem e-maila: ok.koprivnica@hok.hr.Natrag
scroll to top